Pinot Grigio dellE VENEZIE TAVO
Pinot Grigio, biały uważane jest za mutację szczepu pinot noir.
Winogrona hodowane są na ponad 2000 metrów na szczytach Gran Sasso w Apeninach. Po fermentacji temperaturowej kontrolowane w stalowych kadziach wino odpoczywa przez 2 miesięcy przed butelkowaniem. Delikatny smak , cechują je delikatne tony melona, kwiatów pomarańczy i mango.
Tradycyjnie możemy podawać jako aperitif, z szynką dojrzewającą , świeżymi serami lub risotto na bazie warzyw, owoce morza i ryby.
AVALOS IGP
Pecorino colline Pescaresi
Pecorino to starożytna odmiana białych winogron która prawie zniknęła i niedawno została odnaleziona. Winogrona Pecorino rosną w regionie Abruzji. Wspaniała struktura wina , któraWyraża nuty brzoskwini i świeżej gruszki. Serwujemy ze smażonymi potrawami, ostrygami , daniami rybnymi i pikantnymi makaronami.
Wzgórza Pecorino koło Pescary
NORA IGP
Chardonnay Colline Pescaresi
Winogrono Chardonnay zostało wprowadzone w Abruzji około 200 lat temu przez Francuzów. Genialnie przyjęło się w tym klimacie .Nazwa pochodzi od rzeki Il Nora która przepływa obok tej winnicy. Cechuje je świeże aromaty i przyjemna kwasowość. Na podniebieniu zostaje bukiet dojrzałych jabłek tropikalne owoce. Ryby , delikatne owoce morza i lekkie makarony , risotto i aperitif.
Bajo DOC
Montepulciano d'Abruzzo
Prawdziwy klasyk winiarstwa Abruzzo. Po fermentacji w kontrolowanej temperaturze. wino leżakuje przez 6 miesięcy w beczkach dębowych; następnie przelewane jest do butelek i tam jeszcze leżakuje minimum 3 miesiące. Kolor: intensywna czerwień i fiolet. Bukiet czerwonych owoców leśnych, wykończone lekko pikantną nutą. Idealny towarzysz do grillowanych i pieczonych mięs oraz serów krowich i kozich. W lato można podawać schłodzone.
Le Pinciaie
Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva
Nazwa wina jest inspirowana dawnymi formami budownictwa specyficznego dla gmin pasterskich z Abruzji: Pinciaie. Winnice rozciągają się na powierzchniach 4 hektarowych na wysokości 300 metrów nad poziomem morza. Na początku wino poddane jest fermentacji w stalowych kadziach. Ze stalowych kadzi przelane na 12 miesięcy do beczek z francuskiego dębu , następnie przelane do butelek na kolejne 12 miesięcy , żeby osiągnąć perfekcyjny smak i kolor wina.
Intensywne czerwone wino z nutami wiśni i lukrecji, z nutą przyprawaw korzennych i wanilii , leki posmak suszonej śliwki. Idealne połączenie z czerwonymi mięsami, dziczyzną, pieczoną jagnięciną i dojrzewającymi serami krowimi i owczymi.
VERMENTINO MENICUCCI IGT TOSCANA
Aromat cytrusowy, morelowy, brzoskwiniowy, lekko ziołowe , mineralne .
Makarony z mięsem i ravioli , grzyby , pizza, frutti di mare i ryby.
VALANGINA IRPINIA DOP
REGION KAMPANIA
Pieczone jabłko, orzech włoski, Pamelo.
Tłuste ryby , mięsa z sosem , frutti di mare , drób grzyby , sery !!!
GRECO DI TUFFO DOCG
REGION KAMPANIA
Spora mineralność , dojrzała brzoskwinia, leki aromat owoców dzikiej róży, posmak wanilii beczkowej, pełny smak.
Lekkie czerwone mięso, dania pikantne tłuste ryby, pizza makarony i ravioli z sosami na śmietanie. Wino dla gości świadomych i wymagających.
TOSCANA ROSSO IGT MENICUCCI
PODSUSZANE OWOCE LEŚNE, WISNIA, JEŻYNA, NUTKA CZEKOLADOWA.
Wszystkie mięsa i sery
CHIANTI MENICUCCI DOCG
WIŚNIE W LIKIERZE, OWOCE SUSZONE, LEKKA TANINA.
Sery, mięsa, kaczka gęś.
PRIMITIVO TRECIAIA IGT MENICUCCI
REGION PUGLIA
CZEREŚNIE, LEKKI AROMAT DYMU, JEŻYNA, PESTKA.
Mięsa wołowe, drób, świnina, makarony i ravioli z mięsem, pizza z mięsem i wędliną, sery i wędliny.
APASIMENTO MENICUCCI IGT
REGION PUGLIA
Czekolada z wiśnią , jeżyna , chili, lekka tanina i zarówno słodycz.
Mięsa wołowe, drób, świnina, makarony i ravioli z mięsem, pizza z mięsem i wędliną, sery i wędliny.
PROSECCO SPUMANTE DOC
REGION ABRUZJA
DOJRZEWANE METODĄ CHARMATA
Biały bez , konwalie, posmak miodu lipowego.
Bąbelki zauważamy dopiero po nalaniu prosecco do kieliszka . Oznacza to że prosecco nie było dogazowywane co2.
Aperitivo, ryby i frutti di mare, antipasti.